Sayfalar

9 Kasım 2010 Salı

Mekanikleştirilmiş Sanat; Fotoğraf

Merhaba arkadaşlar, bu makalede hararetli tartışmalara sebep olan bir konu hakkındaki fikirlerimi paylaşacağım.

Sanat otoriterleri arasında fotoğraf sanat mıdır? Değimlidir? Tartışmalarını çok duymuşuzdur ve hala duymaktayız.

Buna rağmen Fotoğrafı sanat, Fotoğrafçıyı da Sanatçı olarak kabul edip saygı duyan ve bu sanatla uğraşan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Nasıl ki, her mimari yapı sanat değilse, her fotoğrafta tabiî ki sanat değildir.

Örnek verecek olursam, oturduğumuz günümüz yapıları sanat eseri sınıfına girmezler ancak Ayasofya mimari bir sanat eseridir. Fotoğrafta ise, düğünlerde, doğum günlerinde ve buna benzer pek çok zamanda hatıra amaçlı çekilen fotoğraflarda, sanat eseri sınıfına girmezler ancak, Yousuf Karsh’ın Kaderin Yüzleri adlı portreleri birer sanat eserleridir.

Sanatı herhangi bir malzeme ile bir dışavurum olarak kabul edersek, bu malzeme ses, söz, nota, yazı, boya, beden, kil, taş vb. olabildiği gibi fotoğraf da olabilir.

( Sanat fotoğrafı yoktur, sanat değeri taşıyan fotoğraflar vardır. )  

19. yüzyılın sosyal gelişmeleri ve makineleşme çağı portrelerdeki yüzleri, artistik ifadeyi ve tekniği değiştirdi. Endüstriyelleşmenin getirdiği mekanizasyon her alana yayıldı. Çağın sanatçıları da değişen zevkleri ve artan istekleri karşılayabilmek için sanatı mekanikleştirmek zorunda kaldılar ve fotoğrafı buldular.

Hemen her sanat dalında çeşitli yardımcı aletler kullanılmaktadır, fakat sanatı ortaya çıkaran aletler, değil aletleri teknik bilgiyle kullanıp, dünyaya, kendi gözleri, kendi duyuları ve kendi yorumuyla bakıp sanat niteliği kazandıran, (sanatçılardır) bireylerdir.

Dolayısıyla fotoğraf tekniği ve mekanik bilgisinden yoksun bir bireyin, fotoğraf sanatına katkı sağlaması beklenemez çünkü fotoğraf sanatı vizör den bak gör ve çek demek değildir.
Sanat Bilgi, Emek, Zaman ve yorum getirme kabiliyeti gerektirir.  Mekanikleştirilmiş Sanatı yani Fotoğraf Sanatını icra etmek için sadece bir Fotoğraf makinesine sahip olmak ( Her tuvali, paleti, boyası ve fırçaları olanın ressam olmadığı gibi.) yetmez.

Diyafram, Enstantane, Işık ve Kompozisyon bilgisine sahip olmak, bütün görsel sanatlarda kullanılan altın oranı tespit edebilmek ve en önemlisi dünya görüşünü, kendi yorumunu sunmaktır Fotoğraf Sanatı.
Ferit Solak
Bu Yazı www.fotokadraj.net Okurları İçin yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder